Sponsorzy grupy KnockOut

Patronat medialny


 

Nowoczesny sport wymaga pełnego zaangażowania w każdym elemencie. Żeby osiągać sukcesy, trzeba być w pełni przygotowanym pod względem fizycznym, mentalnym, ale także żywieniowym. Mówi się, że dieta może być nawet w 70% odpowiedzialna za wyniki uzyskane w sporcie.

Dieta osoby aktywnej powinna być odpowiednio dopasowana nie tylko pod względem ilości kilokalorii, ale także rozkładu makroskładników, czyli białek, tłuszczy i węglowodanów. W zależności od rodzaju wysiłku, zapotrzebowanie na makroskładniki oraz energię może się różnić. Ponadto wysiłek, szczególnie intensywny, generuje zwiększone zapotrzebowanie na niektóre witaminy i mikroelementy.

Dieta w sportach walki powinna być w dużej mierze oparta o podaż dobrej jakości węglowodanów gwarantujących wysoki poziom glikogenu, czyli magazynu glukozy w mięśniach i wątrobie. Nie należy też zapominać o zwiększonej podaży białka gwarantującego odbudowę powstałych na treningu uszkodzeń w mięśniach. Zadbać należy też o odpowiednie nawodnienie zawodnika. To szczególnie istotne jest w okresie zbijania wagi przed walkami oraz okresie po oficjalnej ceremonii ważenia, kiedy zawodnicy regenerują swój organizm.

- W zależności od indywidualnych predyspozycji zawodnika oraz jego stopnia zaawansowania i stażu treningowego, dieta może mieć bardzo duże lub nieco mniejsze znaczenie. Jednak spożywany pokarm jest paliwem dla organizmu stąd to od diety zależeć będzie nie tylko wygląd naszej sylwetki, ale i samopoczucie oraz wyniki sportowe - radzi dietetyk firmy Fit-Catering, która swoimi posiłkami wspomaga m.in. Urszulę Radwańską i Mateusza Masternaka.

Dieta osoby aktywnej powinna być bogata w witaminy i mikroelementy, których zapotrzebowanie zwiększa się wraz z ilością treningów które wykonujemy. Ponadto w zależności od dyscypliny zwiększa się zapotrzebowanie na białka oraz węglowodany. Warto jednak aby jadłospis opierał się na produktach wartościowych i był komponowany zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania się.

- Najczęściej dieta nie jest dostosowana do rodzaju aktywności którą sportowiec uprawia oraz indywidualnych predyspozycji takich jak chociażby gospodarka hormonalna sportowca i jego stan zdrowia - zwraca uwagę dietetyk Fit-Catering, która oferuje catering dietetyczny m.in. w Warszawie, Krakowie, Wrocławiu, Łodzi, Opolu i Katowicach.

Do najczęściej spotykanych błędów mogłabym zaliczyć: przejadanie się produktami białkowymi, zbyt niska podaż węglowodanów, zbyt częste spożywanie posiłków i podjadanie pomiędzy posiłkami, niedostosowanie rodzaju pokarmu do czasu wykonywania treningu, bazowanie na dużej ilości odżywek i suplementów bez stosowania odpowiedniej diety, zbyt duża podaż słodyczy i napojów słodzonych

Osoba aktywna ze względu na duże wydatki energetyczne faktycznie może pozwolić sobie na więcej odstępstw od diety. Jednak należy pamiętać, że bazą powinny być jednak zdrowe nawyki. Jak już wspomniałam żywność jest naszym paliwem i tak jak można pozwolić sobie od czasu do czasu na odstępstwo, tak ciężko byłoby robić formę sportową, jedząc niezdrowe i ubogie w składniki odżywcze czy witaminy produkty. W dłuższej perspektywie niedobory pokarmowe na diecie pełnej przetworzonych produktów będą rzutowały na zdrowiu i sylwetce.

Zamówi Fit-Catering, podając kod #ringpolska i odbierz zniżkę >>